STARTSIDA _____________________________________ LÄS MER: Läs om havets ekosystem, marin- biologi, evolution och mycket mer. _____________________________________ LIVE-SÄNDNING FRÅN HAVET: Undervattensobservatoriet i Gullmarsfjorden. _____________________________________ HAVSFORSKNINGSPROJEKT: Information om pågående havsforskningsprojekt. _____________________________________ LÄNKAR: Länkar till sidor om havet. _____________________________________ PUBLIKA AKVARIER: Länkar till akvarier i Sverige. _____________________________________ KONTAKT: info@havsforskarna.se _____________________________________ FILMGALLERI: Filmer från MarineBiologyChannel. _____________________________________ HAVET ÄR DJUPT: Tecknade serier om havet. _____________________________________
PÅ
|
___________________________________________________________________________________________________ LIVE-SÄNDNING FRÅN HAVET: Undervattensobservatoriet i Gullmarsfjorden
I Gullmarsfjorden utanför Göteborgs universitets fältstation på Kristineberg har forskarna byggt upp ett undervattensobservatorium. Observatoriet ger forskarna möjlighet att övervaka experiment i havet i direktsändning via internet. _________________________________________________________________________
Från fältstationen på Kristineberg har man lagt ut en 380 volts strömkabel och en kabel med 24 fiberkablar till en närliggande ö. På ön har man byggt en teknikstuga och från denna kan man dra ut ett stort antal kameror och lampor ner i havet.
Från fältstationen är observatoriet uppkopplat till internet. Detta gör att materialet från kamerorna kan användas för övervakning av experiment eller för att visa upp undervattensmiljön för allmänheten oavsett var i världen man befinner sig. En stor fördel är att forskare som arbetar någon annanstans i världen kan sätta ut sina experiment vid observatoriet och sedan övervaka resultatet från sina kontor eller laboratorium.
Övervakning av val-kadaver. En av anledningarna till att observatoriet har kommit till är ett forskningsprojekt som studerar nedbrytningen av döda valar på havets botten (läs mer om projektet här). Tidigare har man fått förlita sig på fjärrstyrda farkoster, s.k. ROV (Remotely Operated Vehicles), eller genom dykning för att studera valkadaverna. Undervattensobservatoriet ger nu forskarna möjligheten att konternuerligt studera valkadaverna som de placerar ut på havsbotten.
Den döda tumlaren besöks av många olika djur. På filmen till höger kan man se några klipp från kameran vid tumlaren. En del fiskar, som taggmakrillarna (Trachurus trachurus) lockas förmodligen dit av de starka lamporna. Men andra djur, som t.ex. krabbtaskan (Cancer pagurus), den taggiga sjöstjärnan (Martasterias glacialis) och strandkrabban (Carcinus maenas) äter av tumlaren och bidrar till nedbrytningen av den. På filmen ses också kammusslor (Pecten maximus).
Denna film visar en s.k. time-lapse film där en filmruta har sparats för varje timma i 2.5 månader vilket ger 1679 rutor som sedan spelas upp med en hastighet av 25 rutor per sekund. Filmen är 1 minut och 8 sekunder och man ser hur tumlaren bryts ner. På nätterna lockar lampan till sig stim av små torskar (Gadus morhua). Tumlaren på filmen är placerad på 23 meters djup.
I forskningsprojektet studerar man egentligen ned-brytningen av betydligt större valar än tumlaren. Forskarna är speciellt intresserad av att studera vilka djur som koloniserar val-skeletten när alla mjukdelar på valarna är borta. Benen av större valar innehåller stora mängder av en energirik olja som bakterier lever av. Större djur, som t.ex. vissa havsborstmaskar, är helt specialiserade på att tillgodogöra sig näring från bakterierna (läs mer valkadaver-specialister här). Men även om tumlarna som har studerats vid undervattensobservatoriet mest har använts för att prova ut kameror och annan teknik har de ändå gett forskarna kunskap om vilka djur som hjälper till att bryta ner valkadaver och hur lång tid det tar.
Ett stort problem när man placerar ut kameror i havet är att det börjar växa saker framför kamerans lins och på lamporna. I havet är det hård konkurrens om lediga ytor på hårt underlag och många olika djur och alger hittar snabbt till en tom yta. Forskarna måste därför dyka ner till kamerorna en gång i månaden för att putsa och göra rent. På filmen här intill har en forskare filmat ett dyk ner till en av kamerorna, och på filmen under kan man se dykaren filmad av kameran på samma dyk. Man ser att det sitter fullt av havstulpaner på ställningen och på kamerahuset. Havstulpanerna är ett av de djur som orsakar mest på problem med påväxt, inte bara på observatoriets kameror, utan också på båtbottnar där
Titta på direktsändningen från havet.
På följande länk kan man titta på en av observatoriets kameror som just nu ligger på 6 meters djup http://uw-observatory.loven.gu.se/ (Det tar några sekunder innan bilden från kameran syns). På kameran ser man, förutom alger mm, några valben från en död vikval. Kameran står på 6 meters djup och benen har inte blivit koloniserade av några valbens-specialister. Förmodligen ligger benen för grunt för att detta ska ske (läs mer om valkadaver-projektet här).
_____________________________________________________________________________________________________
|